sreda, 31. december 2014

Leto 2014

V letu, ki ga bomo danes čez nekaj ur zapustili, se je kot vedno veliko dogajalo. Ker pa te (večinoma negativne) dogodke lahko vidite že, če odprete televizijo, vas ne bom še jaz obremenjeval z njimi.
Ne, leto 2014 bomo na Nosko.si zapustili v drugačnem duhu.

Leto 2014 je bilo leto mnogih obletnic. Letos je bila stota obletnica pričetka 1. svetovne vojne, bilo je leto enega največjih komikov v zgodovini filma, ter tudi obletnica rojstva nekaterih slovenskih filmskih igralcev. Toda pojdimo lepo počasi.

Leta 1914 se je v Evropi vnela prva svetovna vojna. Odnosi med državami so bili napeti, kaplja čez rob pa je bil atentat na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Zgodil se je poleti pred stotmi leti v Sarajevu.

Toda dovolj negativnega (ga je bilo več kot preveč za letos). Selimo se k največjemu filmskemu komiku vseh časov. Charlie Chaplin, seveda. Pred 125 leti, natančneje leta 1889 se je v neki zakotni ulici v revni četrti Londona v majhni sobici rodil deček, ki je sčasoma postal eden najslavnejših ljudi na svetu. Pred stotimi leti v Los Angelesu, v studijih majhne družbe za snemanje kratkih burlesk Keystone, je taisti mož posnel prvo v vrsti mnogih komedij, ki so ga izstrelile med zvezde.

Med domačimi igralci pa je Chaplinu najbolj podoben Fran Milčinski "Ježek", ki je bil tako vsestranski, da je nastopal v filmih, v gledališču, na radiju in na televiziji, bil pa je tudi pesnik in humorist. Rodil se je istega leta kot je Chaplin posnel svoje prve filme. Vse življenje je bil zelo dejaven. Imel je redne oddaje na radiu in televiziji, nastopal je v najslovitejših slovenskih filmih. Spisal je veliko pesmi in tudi vsem dobro znano Zvezdico Zaspanko.

Še en legendarni slovenski igralec, ki se je rodil istega leta, Stane Sever se je zapisal v slovensko zgodovino filma, gledališča in radijske igre. Tudi on je igral v nekaterih največjih slovenskih filmih in pa v nekaterih, ki bi to morali biti, a jih je takratna oblast zadržala, ker so bili preveč "proti sistemu".

Letos je stoletnico praznoval tudi veliki animator Norman McLaren, a o njem sem že veliko napisal, in tudi nekaj še bom. Letos pa so nas zapustile tudi nekatere filmske legende:  veliki komik Robin Williams, igralka klasičnega Hollywooda Lauren Bacal in režiser ter producent Richard Attenborough.
Njih bi se morali vedno spominjati, mi pa srečno zakorakajmo v leto 2015!

VAŠ NOSKO